Hoe kan ik besparen op uitvaartverzekering?

De hoogte van de premie voor een uitvaartverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij onder andere aan de hoogte van de dekking en de leeftijd waarop de verzekering wordt afgesloten. Ook de keuze in hoeverre een uitvaart op maat gewenst is weegt mee. Het is al mogelijk om vanaf een paar euro per maand een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit bedrag is niet hoog, maar over de gehele looptijd van de verzekering bezien kan dit een flinke kostenpost zijn.

In dit artikel kunt u lezen over enkele manieren om te besparen op de uitvaartverzekering. Tot slot worden enkele bespaartips gegeven met betrekking tot het regelen van de uitvaart.

Vergelijken van uitvaartverzekeringen

Misschien wel de meest voor de hand liggende manier om te besparen op de uitvaartverzekering is het afsluiten van een verzekering met een lage(re) dekking. Wanneer u ervoor kiest om voor een lager bedrag verzekerd te zijn betaalt u namelijk een lagere premie. Houd hierbij wel in gedachten dat een gemiddelde Nederlandse uitvaart €7.000,- kost. Wanneer u specifieke wensen heeft is het van belang om te kiezen voor een hogere dekking. Vergelijk verschillende verzekeringen om de juiste combinatie te vinden wat betreft de premie en vergoeding.

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen van één specifieke verzekeraar is niet het enige wat belangrijk is. Bekijk ook het aanbod van andere verzekeraars. Let hierbij niet alleen op de premie van de verzekeraars, maar ook op de polisvoorwaarden. De premie kan namelijk wel lager liggen, maar als de vergoeding daardoor dusdanig minder is, kan het verstandiger zijn om te kiezen voor het wat hogere premiebedrag. Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan erg lastig zijn. Het is dan ook aan te raden advies in te winnen bij een onafhankelijke uitvaartconsulent.

Hoe kunt u besparen op de uitvaartverzekering?

De premie is daarnaast afhankelijk van het betaaltermijn. Door het bedrag in één keer te voldoen wordt er korting gegeven op de totale premie. Wanneer de premie per maand betaald wordt, is de premie veelal hoger dan wanneer u ervoor kiest om per jaar of indien mogelijk per kwartaal te betalen.

Een andere afweging welke de uitvaartkosten kan drukken is het kiezen voor een natura uitvaartverzekering in plaats van een kapitaalverzekering. Waar de nabestaanden bij een kapitaalverzekering vrijer zijn in de besteding van het uitgekeerde bedrag, worden de kosten bij een naturaverzekering in diensten gedekt. Hierdoor zijn de nabestaanden meer beperkt in de keuzes, maar ligt de premie lager voor de verzekerde. Een combinatie van deze twee verzekeringen is mogelijk bij een combinatieverzekering.

Tips voor het besparen op de uitvaart

Op welke manier kan er bespaard worden op de uitvaart?

  • In dit geval hoeft er geen uitvaartlocatie afgehuurd te worden voor de opbaring;
  • Digitale rouwkaarten. Denk hierbij aan het digitaal verzenden van kaarten, maar ook het digitaal ontwerpen van de rouwkaarten;
  • Een simpele- of geen rouwadvertentie.