Praktische informatie

Wanneer u besloten heeft een uitvaartverzekering af te willen sluiten komt u voor aardig wat keuzes te staan. Legt u in het geval van een crematie de asbestemming van tevoren vast? Komt u in aanmerking voor een voorschot op de uitvaartverzekering? Welke keuze u ook maakt, er zal in elk geval een premie betaald moeten worden. Dit kan eenmalig, maar ook verspreid over betaaltermijnen. Er zijn enkele mogelijkheden om te besparen op zowel de premie van de uitvaartverzekering als de daadwerkelijke uitvaart.

Asbestemming

Wanneer de overleden dierbare vooraf de gewenste asbestemming heeft vastgelegd, hoeft u hier als nabestaande niet meer over na te denken. Desalniettemin is het crematorium verplicht om het as minstens een maand in bewaring te nemen, zodat de nabestaanden de tijd hebben om een bestemming te bepalen. Er zijn allerlei asbestemmingen mogelijk, zoals in of rondom het huis, het as verwerken in een halsketting, verspreiding vanuit de lucht of in een natuurgebied.

Meer informatie over de asbestemming

Besparen op de uitvaartverzekering.

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van een uitvaartverzekering. Het vergelijken van uitvaartverzekeringen en –verzekeraars is vanzelfsprekend van belang. Het is hiervoor mogelijk om hulp te vragen van een uitvaartconsult. Daarnaast kan de betaaltermijn invloed hebben op de totale premie. Ook op de daadwerkelijke uitvaart kan bespaard worden.

Meer informatie over besparen op de uitvaartverzekering

Betaaltermijnen uitvaartverzekering

Wanneer in één keer de gehele premie voor een uitvaartverzekering wordt voldaan, betaalt u relatief gezien een lagere premie. Een voordeel van het betalen van termijnen, bijvoorbeeld per maand, kwartaal of jaar, is echter dat het termijnbedrag lager is. In de meeste gevallen kan de verzekerde zelf bepalen over welke periode er premie betaald zal worden. De uiteindelijke vergoeding en de hoogte van de premie zijn vanzelfsprekend afhankelijk van deze keuze.

Meer informatie over de betaaltermijnen

Voorschot uitvaartverzekering

Bij terminale ziekte bestaat de mogelijkheid om voor het overlijden aanspraak te doen op de uitvaartverzekering. Dit voorschot kan aangevraagd worden wanneer de terminale ziekte door een arts is vastgesteld. Zowel de manier van aanvragen als de voorwaarden zijn afhankelijk van de specifieke verzekeraar.

Meer informatie over het voorschot uitvaartverzekering

Risico’s zonder uitvaartverzekering

U ben vrij in de keuze om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer u twijfels heeft is het verstandig om stil te staan bij de mogelijke risico’s zonder uitvaartverzekering. Denk hierbij aan zowel financiële als emotionele lasten voor de nabestaanden. Indien er geen nabestaanden zijn, is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvaart.

Meer informatie over de risico’s zonder uitvaartverzekering